Головна » 2011 Липень 29 » До Дня Конституції в Ірпені зварили борщ
19:39 До Дня Конституції в Ірпені зварили борщ | |
![]() ![]() Організатори заходу подбали про подарунки для тих, хто цього дня прийшов на святкування у традиційному українському вбранні, – видання Конституції від Асамблеї громадських організацій «Розвиток Приірпіння». Юлія Кульчицька зауважила: «Другий рік поспіль ми організовуємо святкування Дня Конституції, тому що хочемо звернути увагу громадян на те, щоб вони вивчали та знали свої права, а найважливіше – мали силу духа, щоб їх відстоювати. Чому ми говоримо про права? Тому що про обов’язки нам завжди нагадають». Фестиваль борщу відбувався в Ірпені, до речі, вже вдруге, запам’ятався жителям та гостям міста ще з минулого року народним гулянням, щедрим та багатим частуванням по-українськи, чудовим концертом. За звання найкращого борщу «по-ірпінськи» змагались дві команди: депутатів та організаторів свята. Команду депутатів очолив народний депутат України, ректор Національного університету державної податкової служби України Петро Мельник, а команду громадських організацій – Марина Пристайко, співзасновник Асамблеї ГО «Розвиток Приірпіння», голова правління БФ «Протягни руку допомоги». Зварити добрий борщ – це справжнє мистецтво. Цю страву сміливо можна назвати найголовнішою стравою українців. – Чому саме фестиваль борщу? – запитую в організаторів свята. – Традиційно саме борщ в Україні є кулінарним символом сім’ї. Адже усі продукти, які закладаються у нього, передають свої смаки одне одному і стають ніби одним цілим. У цьому і криється секрет приготування справжнього українського борщу. Віддаючи – збагачуємось, чи не це філософія міцної родини? – каже Євгенія Алєксєєва, виконавчий директор Асамблеї ГО «Розвиток Приірпіння». Готували борщ у справжній творчій атмосфері, як це зазвичай буває у доброї господині на кухні. Коли чоловіки беруться до цієї справи, то готують його на повну котушку, так, що не всяка господиня зуміє! Запитую у Петра Мельника, який у «депутатській» групі за старшого: – Ви який борщ будете готувати: традиційний чи, може, маєте свій власний рецепт? – Борщ має бути гарячим, як це в нас заведено з давніх-давен! У гарній українській хаті борщ завжди подавали гарячим – таким, щоб з нього ще пара йшла! Ви ж знаєте, що подати гостям борщ холодним, вважалося за неповагу. А ще справжній борщ має бути з наших, українських продуктів! І м’ясо, і картопля, і морква, і, що важливо, червоний буряк та справжнє українське сало! Їм сам, і вас запрошую! – для кожного у Петра Мельника знаходилося жартівливе слово. – Насправді секрет приготування справжнього борщу – у тому, як уміла його подати господиня: «Їж та хвали, щоб ще дали!» Смачного всім бажаю! – Дмитре Петровичу, а ви також знаєте якийсь особливий секрет приготування борщу? – запитую у Дмитра Войцеха, який саме розмішує страву у величезному казані. – Звичайно! – каже учасник «депутатської» команди. - Основний секрет – приготувати його з любов’ю! На сцені впродовж усього змагання демонстрували свої вміння вокалісти та хореографічні колективи міста. Усі ті, хто уважно слухав ведучу Вікторію і проявив неабиякі знання української кулінарії, отримали подарунки. Компетентне журі довго визначалося, кому присудити перше місце: врешті-решт перемогла дружба. Із цим і дорослі, і малі погодилися без зайвих дебатів. Тому їли з апетитом просто під відкритим небом в парку міста. До борщу додали ще й добрячу ложку сметани і духмяних пампушок із часником – смакота! Справжній український борщ і свіжий хліб для українців – це завжди свято для шлунка i душі. А який борщ без сала? Про це і мови навіть не може бути! Бо наш український народ сильний саме традиціями! У цьому я солідарна «на всі сто» з ірпінчанами – я також за нормальну, здорову українську їжу! Борщі, мушу вам зізнатися зі всією гастрономічно-патріотичною любов’ю до цієї української страви, обидва вийшли на славу! – Ну як вам борщ, який зварили до Дня Конституції? – запитую людей, які з апетитом їли його з пампушками. – Смачний! А головне – правильний! Репортаж з Фестивалю борщу дивіться на телеканалі «Сатурн» у суботу, 2 липня, о 19.20 та 20.20 і у неділю, 3 липня о 20.20. | |
|
Всього коментарів: 0 | |