Головна » 2011 » Травень » 5 » Історія дзюдо в Коцюбинському, турнір 9 травня
23:41
Історія дзюдо в Коцюбинському, турнір 9 травня
       Кінець 70-х - початок 80-х років ХХ століття в Радянському Союзі ознаменувався активною підготовкою до Олімпійських Ігор. В усіх регіонах будувалися спортивні майданчики, відкривалися нові спортивні школи, клуби, секції тощо. Саме в цей період в смт. Коцюбинському з’явився тренер з боротьби дзюдо Віктор Володимирович Ткаченко. Він спробував організувати секцію дзюдо в м. Ірпінь, але відсутність необхідної матеріально-технічної бази для цього виду спорту змусила його шукати інше місце для відкриття секції з дзюдо.
       Віктор Володимирович зустрівся з тодішнім керівником Білицького ДОКу Садовським Іваном Андрійовичем, який охоче відгукнувся допомогти і запропонував використати підвальне приміщення селищного будинку Культури. Єдиною умовою стало те, що майбутні спортсмени допоможуть вивезти сміття з приміщення, а ремонтні роботи і придбання татамі (килима для боротьби) бере на себе Білицький ДОК.
      В селищі знайшлося велика кількість бажаючих займатися цим цікавим і незвичним , на той час, видом спорту. Тому група ентузіастів на чолі з Ткаченком В.В. завзято взялася до роботи. Дітям якнайшвидше хотілося розпочати тренування. За місяць зал був приведений у порядок, відремонтований. Єдине чого бракувало так це води і санвузлів. Однак це не зупинило роботи і тренування було розпочато. Вже в перші місяці роботи секції постало питання про її назву. Висловлювалося багато пропозицій, дискусії тривали, а Віктор Володимирович запропонував спокійну, скромну і на перший погляд не зрозумілу назву – «РОДНИЧОК».  Така назва викликала неоднозначну реакцію у багатьох спортсменів. Однак Ткаченко В.В.  впевнено пояснив своїм вихованцям, що все починається з малого. Маленьке джерело дає початок великій і могутній річці. Так і цей клуб «РОДНИЧОК» , може дати початок великій і кропіткій роботі по підготовці спортсменів високої кваліфікації.  З кожним днем кропіткої праці, важких тренувань юні спортсмени Коцюбинського набували майстерності, готуючих до майбутніх стартів: на турнірах, чемпіонатах України, Міжнародних змаганнях. За роки роботи клубу сотні дітлахів селища, а також Ірпеня, Гостомеля, Ворзеля, Бучі пройшли школу підготовки  «РОДНИЧКА». Багато з них були переможцями та призерами обласних, республіканських, Всесоюзних та Міжнародних змагань.
Перші кроки у клубі робили такі знані у світі дзюдо спортсмени :
- Олександр Мариненко – майстер спорту, призер Всесоюзної першості
- Валерій Соболь – майстер спорту, призер Всесоюзної Першості, учасник міжнародних змагань;
- Шевченко Павло – майстер спорту, чемпіон України, призер Всесоюзних змагань;
- Валерій Колесников – майстер спорту
- Віктор Поляков (нині покійний) – майстер спорту міжнародного класу, призер міжнародних змагань
- брати Віктор та Руслан Брень, чемпіони України, майстри спорту, учасники багатьох міжнародних турнірів, Чемпіонату Європи;
- Вячеслав Синельников – майстер спорту України
- Володимир  Рафальський  - майстер спорту, чемпіон України
- Олексій Клімач – майстер спорту

та багато інших.

           Вже в перший рік свого існування клуб організував і провів І турнір з боротьби дзюдо, який був присвячений 35-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Це була матчева зустріч двох команд: збірної смт Коцюбинське та збірної СК «Динамо» Ленінградського району м. Києва. Матч був дуже захоплюючий, а боротьба на татамі – запеклою. У цей день майстерність Коцюбинських дзюдоїстів була вищою і вони перемогли з рахунком 4 – 2.  Цей турнір став традиційнив і проводився щороку напередодні свята Перемоги. 
          На початку 90-х спортивний клуб «РОДНИЧОК»  разом  з Україною вступив у новий етап свого розвитку. Молода українська держава робила перші кроки у так зване ринкове життя. І на превеликий жаль у ньому не було місця для таких соціальних проектів як СК «РОДНИЧОК». Не знайшлося мецената, який би пітримав життєдіяльність клубу і він невдовзі припинив своє існування.

ВІДРОДЖЕННЯ

        Йшов 2008 рік, який як і 1980 був Олімпійським.  Зустрілися два старі знайомі колишній вихованець клубу «РОДНИЧОК» Шевченко Павло Володимирович та директор місцевої ДЮСШ Червоний Олександр Володимирович.  Саме на ній і було  обговорено можливість відкриття спортивної групи з боротьби дзюдо при Коцюбинській дитячо-юнацькій спортивній школі. Так у 2008-2009 навчальному році у ДЮСШ з’явилося нове відділення – відділення боротьби дзюдо. До відділення записалося багато дітей селища, адже традиційних видів боротьби в селищі на цей момент не було.  Приємно, що знайшлися і люди, які почали надавати підтримку  відродженому  виду спорту. Це депутати Коцюбинської селищної ради Кузміч Вадим Вікторович та Казіміров Вадим Іванович, директор школи №18 Лошицький Ігор Іванович. Останній виділив приміщення для занять, а Кузміч В.В. і Казіміров В.І. надали кошти для косметичного ремонту.  На сьогодні у відділенні дзюдо ДЮСШ працює вже три групи дітей, в яких займаються близько 50 спортменів 1994 – 2004 років народження.  За допомогою фірми «Пласт – Модерн»  та визначного спортсмена з фрі-файту Даніша Сергія, депутата Коцюбинської селищної ради Казімірова В.І і члена Виконкому Кузміча В.В. придбали татамі.  Вихованці ДЮСШ постійно беруть участь у різноманітних змаганнях,  першостях області, турнірах. Є вже серед них і свої маленькі «зірочки», які сподіваємося у майбутньому засяють на небосхилі міжнародного дзюдо. Це Собовий Костя, Пятих Микола, Єрмолаєв Богдан,  Брунь Максим, Карнахух Максим, Дібрівний Ілля; Заблоцький Олег, Кельді Борис, Ліфанов Іван, Казіміров Владислав, Деревянко Іван, Кулаківський Олександр, Ющенко Іван, Холявко Богдан, Стальмаков Діонісій, Довбня Руслан, Шевченко Іван, Могильний Василь, Варуша Іван, Фазілов Акобір  і Абубакр, Бідула Олександр, Козловський Ілля, Фурман Владислав, Могильний Тихон.
           Небайдужими до цієї справи є і батьки юних спортсменів. Це і Варуша Олександр Григорович, сім’я Ланько, Холявко, Фозілових, Заблоцьких,  які надають практичну допомогу в організації тренувань, вирішують різні проблеми від забезпечення інвентарем до  виїзду на змагання тощо.
          Вже в травні 2009 року було проведено перший (відроджений) турнір з боротьби дзюдо, присвячений Перемозі у Великій Вітчизняній війні. У ньому взяло участь 7 команд: Коцюбинське, м. Буча, СК «Олімп», СК «Юний десантник», ДЮСШ-10, СК «Нивки» та СК «Добро» - з м. Києва.
        В 2010 році турнір стає традиційним. Для участі у ньому виявили бажання 10 команд. Загалом у другому турнірі взяло участь понад 100 спортсменів.  
        Кожного року до спортивної зали школи №18, яка люб’язно надає свої приміщення, приходять ветерани Великої Вітчизняної війни, батьки, рідні спортсменів підтримують своїх дітей та онуків. Щороку  переможці і призери нагороджуються Кубками, медалями та дипломами. Необминають турнір і меценати, які допомагають у фінансуванні даного важливого соціального заходу.  Приділяє увагу спортивним заходам і Коцюбинська селищна рада. Селищний голова Садовський В.І.  постійно буває на селищних змаганнях, цікавиться успіхами юних спортсменів.
        І в 2011 році в смт Коцюбинське відбудеться ІІІ турнір з боротьби дзюдо, присвячений Перемозі у Великій Вітчизняній війні. «КУБОК ПЕРЕМОГИ» такою віднині буде його назва. Цьогорічний турнір ризикує (у доброму розумінні цього слова) стати міжнародним. Адже для участі у ньому подали попередню завку клуби із ближнього зрубіжжя (Білорусь). Очікується також приїзд команд з м. Буча, Київ, Вишневе, Біла Церква, Іванків та інші.  
        Остаточна програма турніру визначиться найближчими днями. Однак вже зараз можна ознайомити читачів з її проектом:
     Турнір відбудеться 9 травня в приміщенні спортивної зали ЗОШ №18 (вул. Пономарьова, 6/4).  Відбіркові змагання розпочнуться о 10.00. В 13.00 відбудеться урочисте відкриття турніру. Після чого розпочнуться фінальні змагання.
Категорія: Спорт | Переглядів: 1787 | Додав: Daygger | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]