Головна » 2011 Лютий 26 » Який хліб корисніший: житній чи пшеничний?
15:27 Який хліб корисніший: житній чи пшеничний? | |||
Дуже люблю білий хліб. Та кажуть, що чорний хліб корисніший, ніж білий. Чи так це? Найбільш корисним є цільнозерновий хліб, а хліб з борошна грубого помелу корисніший, ніж із борошна вищого сорту. Хоча білки житнього і пшеничного хліба з обіжного борошна засвоюються на 75%, а з борошна вищих сортів на 85%, при виготовленні високоякісного борошна разом з висівками втрачається 80-90% вітамінів групи В, мікроелементів, а також цінні харчові волокна. Вони необхідні для нормального функціонування кишечнику й організму в цілому, оскільки поглинають і виводять шкідливі речовини, що потрапляють з їжею і утворюються в процесі травлення. Вони «всмоктують» алергени, знижують рівень холестерину і зміцнюють імунітет, сприяють нормалізації роботи серцево-судинної системи. Крім того, як показали досліди на тваринах, хліб зі здрібненого зерна, знижує рівень усмоктування зі шлунка в кров канцерогенів, що надходять з їжею - фенілгідразину і нітрату натрію. Дослідження закордонних вчених свідчать, що речовини, які містяться в зерновому хлібі, є ефективним засобом профілактики онкологічних захворювань кишечнику. Про корисність висівок напевно знали ще древні греки - під час Олімпійських ігор спеціально для спортсменів пекли коржі тільки з борошна дуже грубого помелу - практично з подрібненого зерна. А хліб з борошна вищих сортів (це майже чистий крохмаль), у багатьох випадках, є причиною зайвої ваги - він дуже швидко розщеплюється в кишечнику до глюкози, що моментально всмоктується в кров, підвищуючи рівень інсуліну, а він стимулює ще більший апетит. Тому навіть людям, хворим ожирінням, дієтологи рекомендують відмовитися не від хліба взагалі, а тільки від хліба з борошна тонкого помелу. Але найкорисніша частина і чорного, і білого хліба, і навіть здоби - кірка. Німецькі дослідники з'ясували, що хлібна кірка є багатим джерелом антиоксидантів, що протистоять розвитку склерозу, раку товстої кишки й інших онкозахворювань. Причому більш корисні добре пропечені хлібобулочні вироби (з кіркою темно-коричневого кольору), у порівнянні зі слабко пропеченим (з кіркою світлого кольору) чи підгорілим хлібом. Саме тому антиоксидантів найбільше міститься в маленьких булочках, які краще пропікаються і містять більше хлібної кірки. С. Клименко, лікар-дієтолог
| |||
|
Всього коментарів: 0 | |